“Петух, может быть, хорошо кукарекает, но яйца всё-таки несёт курица” (Маргарет Тэтчер)

“Петух, может быть, хорошо кукарекает, но яйца всё-таки несёт курица” (Маргарет Тэтчер)


16-18 лютого 2012 року на території головного навчального комплексу «Зелена Буча» в місті Буча Київської області відбувся другий всеукраїнський семінар для жінок-депутатів місцевих рад на тему: «Місцеве самоврядування. Крок до ефективності». Проект організовано Інститутом Політичної Освіти (ІПО) за фінансової підтримки Інституту Роберта Шумана в Україні.

 В рамках заходу було розглянуто ряд цікавих та корисних тем, які спрямовані допомогти сучасній жінці-політику в її депутатській діяльності. Зокрема, детально розглянутими були теми співпраці депутатів місцевих рад із засобами масової інформації; можливостей депутатів місцевих рад в реформуванні житлово-комунальної сфери; ефективної роботи депутатських фракцій; бюджетний процес: формування, розробка та ухвалення місцевих Найбільшого пожвавлення серед учасниць викликала тема директора ІПО Андрія Страннікова «Процес прийняття політичних рішень. Жіночий аспект». Лектор наголошував на тому, що жінка повинна набути моделі чоловічої поведінки прийшовши в політику. На базі цього розгорнулася тривала дискусія між тими представницями жіночої статі, котрі не розділяють таку позицію і зберігатимуть свою жіночність навіть у найгостріших політичних ситуаціях.
 
Як відомо, на сьогодні в парламенті України лише 36 жінок, що становить 8% від його загального складу. В уряді — лише одна. Також існує тенденція зменшення кількості жінок в радах від найнижчого до найвищого рівнів. У сільських радах жінки часто становлять більшість. Загалом в Європі представництво жінок у парламенті минулого року склало 22,3%, а в арабських країнах у середньому 10,7%. Жінки очолюють парламенти трьох європейських країн — Німеччини, Словаччини та Данії.
 
То в чому проблема українських жінок? Можливо їх активізація допоможе Україні стати на один рівень з розвиненими Європейським державами, які давно позбавили своїх жінок невпевненості?! Отже, краса рятуватиме Україну?
 
З повагою до чоловіків, ми вас любимо і цінуємо.


Контакти:
Інститут Політичної Освіти,
01034, м. Київ, вул. Паторжинського, 4;
тел/факс: +38-044-278-55-16, +38-044-235-97-63;
e-mail: office@ipo.org.ua

7 коментарів

Максим Пансик
Цікаве питання для роздумів — Чи повинна жінка набувати моделі чоловічої поведінки прийшовши в політику? І одразу ж суміжні питання — Чи повинна жінка набувати моделі чоловічої поведінки прийшовши в українську політику? — Чи буде модель жіночої поведінки конкурентноспроможною у «суто чоловічій грі»? — Чи багато чоловіків у великій політиці готові поступитися своїм місцем жінці?
Інна Владейчук
Почну з останнього. В мене давно склалася думка, що ТІЛЬКИ самодостатні чоловіки можуть спокійно говорити (і взагалі хоч якось говорити, не обов'язково спокійно) про переваги жінки над чоловіком. Я зовсім не маю наміру вести до того, що жінка якимось чином є досконалішою істотою ніж чоловік, зовсім ні. Але на сьогодні більшість жінок є настільки активними, самостійними і самодостатніми як МЕНШІСТЬ чоловіків. Ніхто нікому не має поступатися місцем. Кожен має займати відповідне місце в суспільстві і політиці, таке — на яке у нього вистачить сил і професіоналізму. Кожному своє. Я впевнена, Ви погодитесь зі мною, що не всі чоловіки-депутати діючого українського парламенту знайшли там своє покликання. Для когось це можливість відстоювання і захисту власних інтересів, для когось — чужих (я про оплатне лобіювання), а хтось просто радіє досягнутому статусу і на цьому його покликання закінчилося.

А на рахунок конкурентоспроможності жіночої моделі поведінки — то це неоднозначне питання. Деякі жінки можуть поводити себе ще більш жорстко на принципово ніж чоловіки. І навіть коли жінка не демонструватиме свій сильний характер, вона може здивувати вас своєю непередбачуваною хитрістю. Безумовно, велика політика не для слабонервних, а тим паче не для слабохарактерних. Але, зауважую, що в політику підуть не всі жінки (аналогічно як не всі чоловіки зараз в політиці), а лише найсильніші, найрозумніші, найхитріші, і (прикро, але поки що справді — )найбагатші…

Щодо української політики, то тут наші жінки наділені дуже міцними нервами, стійким характером та впевненістю. Майже як чоловіки :)
Максим Пансик
Пані Інна, щиро дякую за надані відповіді.
Святослав Вишинський
В одному з випуску теле-шоу «Толока» наводились цифри Скандинавії, де частка жінок у парламентах сягає майже половини. Ця "історія успіху", однак, замовчує той факт, що скандинавські країни із сумарним населенням близько 15 мільйонів чол. перші на черзі демографічного вимирання і заміни автохтонних народів патріархальними мігрантами з Близького Сходу, відсоток яких зростає майже в геометричній прогресії. В розмовах на гендерну проблематику дивним чином ніколи не презентують ситуацію комлексно — і ще рідше прогнозують наслідки, котрі в масовому порядку вже стали реальністю на Заході. Питання до українського суспільства: чи готове воно платити за емансипацію власним вимиранням і подальшим запрошенням мігрантів, без яких на пенсії сподіватись не доведеться. Зрештою, чи готові українці до того, що через два-три покоління країна втратить власне етнічне обличчя?
Інна Владейчук
Схиляюся до думки, що наведений факт є скоріше виключенням, а ніж правилом. Тим більше, ніхто не говорить про те, що якщо жінка займатиметься політикою, то вона більше нічим не буде займатися. Наші українські жінки-політики є тому підтвердженням. Жінки вміють робити десять справ одночасно і при цьому якісно :)
Галина Дичковська
Справа не в жіночій/чоловічій моделі поведінки, а в тотальній жіночій/чоловічій десуб*єктизації Європи протягом століть (радше тисячоліть). Модель нашої цивілізації цінує функціонера, який є більш цінним БЕЗ СІМ*Ї, без Ж/Ч реалізації. ЦЕ НЕ ЧОЛОВІЧА МОДЕЛЬ! Це безстатева модель, яку вбільшості виконували чоловіки. Зараз її починають виконувати ще й жінки. Звідси процеси, про які пише Святослав.
Святий — чоловік, що не знає жінки і не має дітей.
Свята — жянка, що не знає чоловіка і не має дітей.
Який ідеал ставите, туди й приходите.
Іслам: маєш сім*ю, ти вже наполовину заслужив рай…
Проаналізуйте, школа аналітиків…
Інна Владейчук
Багато наших політиків мають сім'ю. Питання не у тому, щоб її мати, а в тому щоб мати гідну сім'ю. До речі, на чому ми неодноразово зупиняли свою увагу: жінка часто йде в політику аби покращити житя своїй дитині, дітям взагалі, залишити якийсь корисний слід після себе. Справа у тому, що жіночий материнський інстинкт керує її поведінкою у кожній справі, не залежно від масштабності.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте